* 'Zeeuwse boerin'van klei

Mirella, activiteitenbegeleidster in 'Simnia' bedenkt altijd leuke knutsel ideeën die met behulp van een paar vrijwilligers gemaakt worden door de bewoners.
Ze had nu wel iets heel leuks bedacht, een 'Zeeuwse boerin' maken van klei en een week later schilderen.
Een week geleden gingen we kleien, bij het zien van het voorbeeld slaakten wij, de vier vrijwilligers, een diepe zucht, dit kunnen wij niet...wij hadden nog nooit iets gemaakt van klei.
Mijn moeder zei vroeger: 'Kan niet staat niet in het woordenboek', dat geldt nog steeds.
Dankzij de beschrijving en aanwijzingen van Mirella stonden er aan het eind van de middag een aantal prachtige boerinnen op tafel.
Vanmiddag werden de 'boerinnen' geschilderd.
De bewoonster die ik heb geholpen kan helaas weinig meer, maar keek kritisch toe en vertelde mij wel of ik het goed deed...ja, het ene oorijzer is iets groter.
Deze lieve oude mevrouw heeft gelijk maar ik heb haar verzekerd dat ik mijn best heb gedaan om een mooie 'boerin' voor haar te maken...ze was er blij mee.

* Westerstorm

Vandaag 3 januari de eerste westerstorm, ik maakte een paar foto's op het strand van Domburg toen het bijna hoog water was.
Het is wel oppassen voor je camera, water en zandkorrels zijn funest voor je lens.

* Kerstherinneringen

Kerstavond...op de TV Andre Rieu, Andre Rieu   
Mijn gedachten gaan terug naar mijn jeugd, hoe wij kerst vierden.
Wij waren binnenvaartschipper, onze thuishaven was Rotterdam, met de kerstdagen was het streven om daar te zijn.
Tweede kerstdag was er een kerstfeest voor schippersgezinnen in de Wilhelminakerk in de Oranjeboomstraat.
Zeker twee uur van te voren stonden we lange rijen te wachten om naar binnen te mogen.
De kerk was overvol, er moesten stoelen bijgeplaatst worden, kinderen zaten op de trap van de preekstoel of op de vloer onder de preekstoel intussen speelde de organist prachtige kerstliederen en werd er volop meegezongen door alle aanwezigen.
Dominee A. van de Most, schipperspredikant, wist als geen ander hoe hij om moest gaan met schippers.
Aan het einde van het kerstfeest de collecte, zie onderstaand artikel wat ik met veel moeite vond op het internet.
Mijn laatste schipperskerstfeest was in 1973 in de Doelen samen met ouders en zusjes.
Mijn moeder was ernstig ziek, we wisten allemaal dat dit haar laatste kerstfeest zou zijn...met tranen in mijn ogen zong ik het slotlied het Ere zij God...
 
Onderstaand artikel vond ik:

26 december 1966
Schipperskerst­feest: al ruim 65 jaar een traditie
Op tweede kerstdag vindt traditiegetrouw het jaarlijkse Schipperskerstfeest plaats. Al ruim 65 jaar komen schippers en hun kinderen op deze dag samen om Kerstmis te vieren. Jarenlang vond deze viering plaats in de Doelen.

Het Schipperskerstfeest werd ruim 65 jaar geleden bedacht door schipperspredikant Arie van der Most. Hij dacht dat het een goed idee zou zijn om met Kerstmis een samenzijn te organiseren voor schippers en hun kinderen, aangezien ze vaak van huis zijn en dus niet dezelfde mogelijkheden hebben tot sociaal contact als mensen aan wal. Het Schipperskerstfeest sloeg direct aan en werd een groot succes. De vieringen werden gehouden in de toenmalige Wilhelminakerk aan de Oranjeboomstraat, maar deze locatie werd al snel te klein. Vanaf 1966 werden de Schipperskerstfeesten daarom in de Doelen georganiseerd. Het waren feestelijke kerstvieringen met indrukwekkende concerten door grote koren en een activiteitenprogramma voor de kinderen. Tot maar liefst 3500 bezoekers kwamen hier jaarlijks op af. Schippers en andere geïnteresseerden droegen de viering een warm hart toe en de collecte opbrengst steeg van f 3.149,47 in 1965 in de Wilhelminastraat naar f 14.528,56 in de Doelen in 1970.

Schipperskerstfeest

Wilhelminakerk
 
Herinneringen...

* Bezoek Intratuin

Vandaag, het was een donkere regenachtige dag, gingen we met een paar bewoners van de Brouwershof naar de Intratuin in kerstsfeer.
Vol verwondering keek men om zich heen...
Bij het restaurant aangekomen was het tijd voor koffie met gratis appeltaart dankzij Ko, deze had bonnen gespaard.
Na de koffie richting kamerplanten...Toos was op zoek naar een grote cyclaam, Bep was op zoek naar een kunstplant en Jaantje kocht een mooi bloemstuk voor haar dochter...
Moe maar tevreden gingen we weer huiswaarts.
 
Een paar foto's van deze middag: Intratuin

* Kerststuk

De leden van de bewonerscommissie mochten vandaag van woningcorporatie Zeeuwland https://www.zeeuwland.nl/   als dank voor hun werkzaamheden in 2017 een mooi kerststuk ontvangen.
Wat doen wij voor de bewoners in de 'Brouwershof'...?
Iedere woensdagmorgen organiseren wij een koffiemorgen voor de belangstellende bewoners, daarnaast nog een aantal andere activiteiten.
Tweemaal per jaar gaan we naar de Intratuin, in het voorjaar en in december, morgen gaan we weer.
We organiseren een soepmaaltijd en een stampottenmaaltijd, de soep wordt gekookt door Ab, onze voorzitter en de stamppotten worden gekookt door Mien ondergetekende.
Dan hebben we nog lunch, een mossel/vleesmaaltijd, een BBQ en we sluiten het jaar af met een kerstdiner.
Woensdag 20 december gaan we gourmetten... 
Het kerststuk ben ik blij mee, maar ik word nog veel blijer als onze met name oudere bewoners het naar hun zin hebben gehad.

* Potvis Domburg

Vanochtend is een potvis aangespoeld van zo'n 13,5 meter op het strand bij Brooklyn Beach in Domburg.
Het dier is overleden.
Het is de negende keer in de geschiedenis dat een potvis in Zeeland aanspoelt.
De laatste keer was in Breskens, 47 jaar geleden.
Honderden mensen nemen een kijkje bij de potvis en maken foto's.
Ik was één van hen.
 
Een paar foto's: Aangespoelde potvis

* Onderhoud kust Domburg

Vanaf juni werkt Rijkswaterstaat aan het onderhoud van de kust bij Domburg en de Westkapelse Zeedijk.

Van 200 m ten noordoosten van Paviljoen Strand90 tot 500 m ten zuidwesten van strandpaviljoen High Hill Beach spuiten baggerschepen 800.000 m3 zand op de zeebodem voor de kust. Tussen strandpaviljoen Noordduine bij de Trommelweg en de KNRM-post bij Westkapelle wordt 2,4 miljoen m3 zand op de zeebodem aangebracht.

Het zand wordt deels aangebracht door te rainbowen, waarbij een mengsel van water en zand door de lucht wordt gespoten. Rijkswaterstaat

Vandaag zag ik het baggerschip en had ik mijn camera bij mij.
 
Een paar foto's: Onderhoud Kust

* Hoge Hil

Sinds een paar weken is de Hoge Hil in Domburg afgesloten vanwege een opknapbeurt.
Ook de Boulevard van Schagen gaan ze verbreden daar waar het mogelijk is.
Wanneer dit gereed is...?
Ik verwacht in het voorjaar als de toeristenseizoen weer gaat beginnen.
Vanmiddag liep ik er langs...normaal liep ik over de Hoge Hil, trappenlopen is goed voor je conditie.
 
Een paar foto's: Hoge Hil

Maandag 23 oktober

Vanavond zag ik de eerste aflevering van 'Het geheime dagboek' van Hendrik Groen, jammer dat het zo laat wordt uitgezonden, voor veel oudere kijkers te laat ( 22.20 uur) en een aflevering slechts 32 minuten duurt.
Er volgen nog elf afleveringen, ik zal er zeker naar kijken.
 

Maandag 23 oktober

Kamerplanten daar ben ik een 'grootverbruiker' van, na aanschaf staan ze prachtig maar na verloop van tijd zie ik dat ze het niet gaan redden...
Oorzaak een moeilijke plant die zich niet thuis voelt op de plaats die ik hem geef of hij krijgt te veel of te weinig water...
Vandaag de zoveelste poging, een Gatenplant of met een moeilijke naam een Monstera deliciosa, volgens de beschrijving een sterke en gemakkelijke kamerplant.
De naam dankt de plant aan de speciale vorm van het blad. De bladeren zitten 'vol met gaten'. Het is een zeer sterke kamerplant, die ook prima op een wat donkerdere plek kan staan en niet al teveel water nodig heeft. Daarnaast helpt hij ook nog eens mee om de lucht te zuiveren. Een ideale plant voor een snel groen resultaat. De Monstera deliciosa is een kruipende klimplant.

Zaterdag 16 september

Vanavond tijdens een korte wandeling maakte ik deze foto, het was bewolkt maar ergens in de verte scheen de zon...

Woensdag 13 september

De Werkgroep Welzijn Zonnehove organiseerde voor de bewoners van Parc Zonnehove een bezoek aan de musical 'Soldaat van Oranje'.
Ook ik werd gevraagd om mee te gaan en maakte van deze dag een fotoverslag.
Het was voor mij de tweede maal dat ik deze musical zag...het was een geweldige mooie voorstelling.
Ik heb veel bewondering voor de spelers, jonge mensen die de oorlog niet hebben meegemaakt, ze brengen je terug in een tijd die wij hopelijk nooit meer mee hoeven te maken...
 
Zie de foto's van deze dag:

Woensdag 30 augustus

Brassband Crescendo uit Oostkapelle gaf gisteravond een zeer gevarieerd openlucht concert voor de bewoners van Parc Zonnehove.
Na een warme dag was het deze avond zeer aangenaam om buiten te zijn en te genieten van de vele mooie melodieën die de brassband ten gehore bracht.
In de pauze als verrassing voor alle bezoekers een ijsje...
  
Deze avond was georganiseerd door de Werkgroep Welzijn Zonnehove (WWZ) en de SVRZ.
 
Zie de foto's van deze gezellige avond: Crescendo

Zondag 27 augustus

Gistermiddag een wandeling gemaakt op de Ginkelse- en Eder Heide, een mooi natuurgebied waar de heide nu volop in bloei staat.
Maar het is ook een gebied met een historie.
Op 18 september 1944 vonden op de Ginkelse Heide geallieerde luchtlandingen plaats in het kader van Operatie Market Garden. De luchtlandingen worden jaarlijks herdacht bij het Airborne monument nabij de Verlengde Arnhemseweg (N224).
 
Een paar foto's gemaakt tijdens mijn wandeling:

Zaterdag 19 augustus

Vanavond gekeken naar het Prinsengrachtconcert.
Het Brodsky Quartet verzorgde samen met hun muzikale vrienden Nino Gvetadze, Marcelo Nisinman en Zoran Marković het hoofdprogramma van de 36ste editie van het Prinsengrachtconcert.
Prachtige typische strijkkwartetstukken werden afgewisseld met muziek waarin de piano, de bandoneon en de contrabas ook te horen waren.
 
Wat maakt het Het Brodsky Quartet zo bijzonder Het Brodsky Quartet
 
Het concert eindigde met de Amsterdamse grachten:

Woensdag 9 augustus

Gisteren brachten we met een paar bewoners van de 'Brouwershof' een bezoek aan het 't Ouwe Uus' in Kortgene zie:
Een klein museumpje dat negen jaar geleden is ontstaan na het beëindigen van het agrarische bedrijf van Piet en Nel Verburg.
Ze ruimden de zolder op...voor de grap zei Nel, het lijkt wel een museum en ze voegden de daad bij het woord.
Veel van de tentoongestelde spullen zijn van de ouders van Nel en Piet en in de loop der jaren zijn er veel oude attributen bijgekomen.
Voor veel mensen is het een feest van herkenning.
 
Een paar foto's van deze middag: 't Ouwe Uus

Zondag 6 augustus

Vandaag een mooie wandeling gemaakt in Vlissingen.
We begonnen bij de sluis waar het druk was met het in- en uitvaren van de vele zeil- en motorboten.
De kunst van het aanmeren is niet een ieder gegeven...als schippersdochter kijk ik daar graag naar.
Op de Westerschelde zagen we in de verte een groot containerschip varen, de Iris Leader, het schip is 199 meter lang en 34 meter breed.
Een mooi schip...?
Nee, maar er kunnen op deze schepen wel veel containers worden vervoerd.
 
Een paar foto's van deze middag:  Vlissingen

Donderdag 3 augustus

Een mooie zonnige middag met veel wind, windkracht 7, een wandeling gemaakt richting Noordduin, recht tegen de wind in.
Soms moest ik even stil staan en mij omdraaien omdat ik werd gezandstraald...
Na zo'n wandeling zijn de zorgen om wat nog gaat komen even vergeten en kan ik de hele wereld weer aan.